Auvergne

Welkom in het grootste natuurpark van Europa, Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne.

De Auvergne is een van de 27 administratieve regio’s van Frankrijk. Het bestaat uit de vier afdelingen van de Allier , Puy de Dome , Cantal en Haute Loire.

Auvergne staat bekend om zijn bergen en slapende vulkanen. Het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne is maar liefst 395.000 ha groot.

Samen de Monts Dore en de Chaîne des Puys bevat het gebied 80 vulkanen. Ze zijn zo’n 70.000 jaar geleden gevormd en de laatst bevestigde uitbarsting was ongeveer 6000 jaar geleden. De Puy de Dôme is de hoogste vulkaan in de regio met een hoogte van 1.465 m. Het massief van Sancy in de Monts Dore is het hoogste punt in de Auvergne ( 1.886 m).

De noordelijke regio is bedekt met heuvels, terwijl het zuidelijke gedeelte bergachtig is en bezaaid met weilanden. De Domaniale Forêt de Tronçais beslaat bijna 11.000 hectare (27.170 hectare) en is het grootste eikenbos van Europa .

Er zijn twee grote rivieren in de Auvergne. De Loire, die loopt door het zuidoosten en grenst aan het noordoosten, en de Allier die loopt door het midden van de Auvergne van Noord naar Zuid, met takken naar het oosten en het westen. Auvergne heeft ongeveer 50 zoetwater vijvers en meren. Sommige zijn hoog in de bergen en hebben een vulkanische oorsprong. Guéry Lake is het hoogste meer in de Auvergne.

Auvergne grenst in het oosten door de regio Rhône – Alpes, in het zuiden door de Languedoc – Roussillon en de Midi – Pyreneeën regio’s, in het noorden door het Centrum en de Bourgogne regio’s, en in het westen door de regio Limousin.